Zweigelt
Pôvod odrody: Odroda vznikla ako výsledok snahy stredoeurópskych šľachtiteľov o sortu, ktorá by odolávala klimatickým výkyvom našich zemepisných šírok a zároveň poskytla víno s plnosťou a divokosťou slnkom zaliateho európskeho juhu. Šľachtitelia pracovali na nových odrodách, ktoré by aj v chladnejšom podnebí priniesli víno blízke zahraničným hviezdam. Jedným z prvých výsledkov bolo Zweigeltovo hrozno. Pochádza z Rakúska, kde vznikla krížením Frankovky Modrej a Svätovavrineckého. V 20. rokoch minulého storočia ho vytvoril riaditeľ chýrnej rakúskej vinárskej školy v Klosterneuburgu pri Viedni Dr. Zweigelt, po ktorom dostalo aj meno. Rakúske vinárstvo má dlhú tradíciu a slušnú povesť. V súčasnosti patrí Zweigeltrebe, nazývaný aj rotburger, k najrozšírenejším modrým odrodám v Rakúsku s 8-percentným podielom vo vinohradoch. Odroda sa udomácnila aj na Slovensku, najmä v oblasti Malých Karpát, Skalice a východoslovenských Sobraniec.
Charakteristika odrody: Silne rastúca odroda, koncentrácie živín v listoch sú vyššie ako priemer odrôd. Je citlivá na preťaženie. Ker má silný a vzpriamený rast, rodivosť je dobrá. Vyžaduje bujne rastúci podpník. Skoro raší, zberovú zrelosť dosahuje začiatkom októbra. Kvalita vín dorobených z tejto odrody do značnej miery závisí od lokality pestovania hrozna, od dobrého ročníka s dostatkom slnečných lúčov a starostlivého ošetrenia strapcov po zbere. Inak je Zweigeltrebe drsným a neprístupným. Dôležité je najmä odstránenie strapiny a odzrnenie pri lisovaní.
Charakteristika vína: Jemné, hebké, harmonické, bohaté na farbivá s fialovým odtieňom. Farba je tmavorubínová. Je to ľahké, príjemné, ovocné víno s arómou bazy či klinčekov a jemnou kyselinkou. Chuť pripomína čerešne, či iné plody našich záhrad. Víno pripomína svojím nižším obsahom trieslovín temperament juhu Európy. Vyzrievanie v barikových sudoch vínam tejto odrody mimoriadne prospieva, získava na harmonickosti a jemnosti v chuti i vôni. Osloví všetkých milovníkov mäkších červených vín ovocného charakteru. Odporúčaná teplota na podávanie je 18°C.
Gastrokombinácia: Zweigeltrebe sa najviac snúbi so steakmi a biftekmi. Vhodne dopĺňa i pečeňové či divinové špeciality a zrejúce druhy syrov. Chutí aj k najrôznejším dezertom.