Zakladateľ a majiteľ vinohradu je rodák z Mohácsa Krisztián Sauska. Na prelome minulého storočia mal iba 19 rokov, vybral do „veľkého sveta“ vyzbrojený odvahou, podnikateľským duchom a dedičstvom prastarého otca Gedeona Rohonczyho, a zastavil sa až v Amerike. V 90-tych rokoch sa potom čoraz častejšie vracal domov, do Villányu. ...
Čítať ďalej >
|
Zakladateľ a majiteľ vinohradu je rodák z Mohácsa Krisztián Sauska. Na prelome minulého storočia mal iba 19 rokov, vybral do „veľkého sveta“ vyzbrojený odvahou, podnikateľským duchom a dedičstvom prastarého otca Gedeona Rohonczyho, a zastavil sa až v Amerike. V 90-tych rokoch sa potom čoraz častejšie vracal domov, do Villányu. Jeho vášeň k dobrým vínam ho nakoniec doviedla ku kúpe pozemkov a založeniu vlastného vinohradu. |
Mladá skupina vinárstva disponuje odbornými znalosťami nadobudnutými doma aj v zahraničí. Riaditeľ, vinár a vinohradník sú mladí ľudia angažujúci sa za oblasť Villányu, a v práci im pomáhajú naslovovzatí zahraniční odborníci, ako napríklad bývalý hlavný vinár vínnej pivnice Mondavi, Paul Hobbs, ktorý neskôr založil úspešný vinohrad v Kalifornii, alebo čílska vinárka Ximena Pacheco disponujúca napriek svojmu mladému veku prekvapujúcim množstvom skúseností, ktorá pracovala aj u Viňa Montesa. Disponujú optimálnou spracovateľskou kapacitou úmernou veľkosti územia v záujme toho, aby nemuseli v otázke termínu zberu uzatvárať kompromisy. Ročne dokážu spracovať 1700 až 2500 hektolitrov vína a v pivnici je miesto pre 1500 kusov drevených 225 - litrových sudov. Hrozno prejde po zbere ešte niekoľkonásobnou ručnou selekciou. Nádrže možno chladiť i vyhrievať – celé i čiastočne -, majú aj vykurovateľnú pivnicu s drevenými sudmi. Každú zložku vína ošetrujú osobitne, vývoj denne dokumentujú.
|
|
< Skryť detaily >