Vinárstvo JÁSDI - Chardonnay
Ročník 2014Maďarské suché biele víno, ktoré vyrába vinárstvo "JÁSDI" vo vinohradníckej oblasti Balatonfüred-Csopak.
Chardonnay
Odroda: Je kráľom bielych muštových odrôd viniča. Víno dorobené z tejto odrody je natoľko populárne, že sa v súčasnosti hovorí o celosvetovej chardonnaymánii. Darí sa jej celosvetovo, očarí vždy inou tvárou. Odroda sa ako jediná biela používa i na výrobu pravého francúzskeho šampanského.
Pôvod odrody: Odroda Chardonnay sa rozšírila do celého sveta z Burgundska vo Francúzsku, kde je považovaná za neutrálne víno. Víno sa pokladalo dlho za identické s odrodou Burgundské biele. Až v roku 1896 sa oddelilo ako samostatná odroda. Vo Francúzsku sa najviac pestuje s Rulandským bielym v oblasti Burgundska a Alsaska a v súčasnosti predstavuje v celosvetovom meradle najdôležitejšiu odrodu pre výrobu suchých bielych vín. Najlepšie podmienky na pestovanie má na hlinitých pôdach. Na Slovensku spoločne s odrodou Rulandské biele zaberajú až 8 % celkovej plochy vinohradov a dávajú skvelé akostné aj prívlastkové vína.
Charakteristika odrody: Má bujný rast. Listy sú s výrezom lýrovitého tvaru bez listovej čepele. Dozrieva neskôr, na konci septembra až začiatkom októbra. Je buketnejšie ako Burgund Biely, má však nižšiu úrodnosť. Dnes sa považuje za kvalitatívne lepšiu variantu. Lepšie vyzrieva a máva vyšší obsah cukru. Vinohradníci ho pre jeho výborné akostné vlastnosti pestujú, vinári z neho radi robia víno, ktoré konzumenti nadovšetko radi konzumujú. Je to jedna z najpopulárnejších odrôd na svete.
Charakteristika vína: Chardonnay je suché biele víno vysokej kvality. Je bledozelenkavej farby s iskrivým zelenkavožltým odtieňom. Disponuje výraznejšou ovocnou arómou. Jemná medová vôňa pripomína kvietky agátu. Vo vôni môžete nájsť tóny citrusového ovocia, banánu, med, oriešky, jablká. Často vonia po ananáse i mangu. Príjemné kyselinky a tóny pripomínajúce limetky sú v chuti doplnené kvetinovo-ovocnými tónmi. Chuť je korenistejšia, plná a extraktívna. Prekvapí aj jemnou vanilkovou chuťou a dochuťou po karameli. Na Slovensku často dosahuje ľahký buket. Je to taktiež plnšie, extraktívnejšie víno, mimoriadne akostné s dlhou perzistenciou vône i chuti. Kvôli vyššiemu obsahu trieslovín sa hodí i na barikovanie. Prítomnosť „bariku“ neunavuje, po prehltnutí nadobúda plnší, vášnivejší charakter. Víno tak naberá iný rozmer. A vtedy sa z neho stáva skutočná delikatesa. Chardonnay dáva víno vynikajúcej kvality, vhodné na uchovávanie a patrí k najznámejším najmä na západnej pologuli. Fľašovú zrelosť dosahuje v rozpätí od 2 do 5 rokov v prípade akostného vína a od 4 do15 rokov v prípade prívlastkových vín. Odporúčaná teplota na podávanie je 10 – 12° C.
Gastrokombinácia: Chardonnay je mimoriadne vhodné k morským rybám, mäsovým minútkam, dezertom, k zeleninovým jedlám, k hydine, bielemu mäsu. Hodí sa aj k šalátovým predjedlám, prírodnej úprave kuracieho mäsa, k cestovinám. Zrelé víno je ideálne k divine, výraznejším paštétam, k údenému mäsu.