Vinárstvo GILVESY - Tarányi Rajnai rizling /Rizling rýnsky/
Ročník 2014Maďarské suché biele víno, ktoré vyrába vinárstvo "GILVESY" vo vinohradníckej oblasti Badacsony.
Rizling rýnsky
Odroda: Kráľ nemeckých vinohradov a nesporne jedna z najväčších bielych muštových odrôd viniča na svete. V najlepších polohách sa z odrody dorábajú prívlastkové vína vysokej kvality. Je to typická odroda severných pestovateľských oblastí, akou je napríklad aj Slovensko. Vo výsadbách bieleho hrozna tvorí na Slovensku zhruba 7 % vysadenej plochy. Pre túto odrodu sú najvhodnejšie kamenisté južné svahy. Na Slovensku sa najlepšie darí Rizlingu Rýnskemu v Hurbanovskom, Strekovskom a Štúrovskom rajóne.
Pôvod odrody: Odroda pochádza pravdepodobne z Nemecka a preto ju zaraďujeme medzi klasické nemecké odrody. Poskytuje jedno z najušľachtilejších vín. Predpokladá sa, že odroda vznikla v okolí horného toku Rýna, samovoľným krížením odrody Heunisch s Tramínom. Z Nemecka, kde v súčasnosti zaberá až 22 % plochy vinohradov, sa rozšírila do celého sveta. Na naše územie prenikla pravdepodobne z Čiech, kam sa dostala v 17. storočí zásluhou mníchov rádu Sv. Benedikta. O Rizlingu Rýnskom sa hovorí, že je to víno kráľov a kráľ vín.
Charakteristika odrody: Vínna réva je stredne bujného vzrastu s hustým olistením. V našich oblastiach je odrodou s najvyššou odolnosťou voči mrazu. Listy sú stredne veľké, päťlaločnaté. Strapec je malý, s malými zelenožltými bobuľami, ktoré obsahujú množstvo aromatických látok. Patrí medzi neskoré odrody. Dosahuje výnimočnú kvalitu, ale strapce sa musia oberať až koncom októbra alebo začiatkom novembra, vzhľadom na to, že aromatické látky vznikajú predovšetkým vďaka striedaniu nízkych nočných teplôt a slnečných dní. Rizling Rýnsky poskytuje vína vo všetkých akostných stupňoch od kabinetného, cez neskorý zber, výber z hrozna až po bobuľový výber.
Charakteristika vína: Plné víno bohatej chuti žltozelenej až jasnej zlatistej farby s vyšším obsahom kyselín. Má sviežu arómu s ľahkými tónmi lipového kvetu, jeho intenzita sa rozvíja so zretím vína. Môžeme však vo víne zacítiť aj arómy po marhuľovom kvete, broskyniach, po lúčnych kvetoch, mede a dokonca po zelenom citróne. Chuť je korenistá a plná, zvýraznená pikantnou kyselinkou, niekedy aj vyššími delikátnymi aromatickými látkami, ktoré zaujmú nevtieravým a dlhotrvajúcim chuťovým vnemom. V chuti nájdeme zrelé grepy, ananás, kôru limetky a sladké hrozno. Zretím vo fľaši sa jeho vlastnosti ešte viac zušľachťujú. Vzhľadom na uvedené je ideálnym vínom na archiváciu, pričom akostné vína dozrievajú v rozpätí 1 až 5 rokov a vína prívlastkové v rozpätí 4 až 12 rokov. Akosť vína sa zvyšuje lepším vyzretím hrozna, neskorým zberom. Rizling Rýnsky je ideálne víno pre chvíle pohody a kľudu. Je to vskutku víno kráľov. Odporúčaná teplota na podávanie je 10 – 12° C.
Gastrokombinácia: Jeho chuť oceníte predovšetkým v kombinácii so sladkovodnými rybami, ale aj bielymi mäsami, ako hydina, jemnými syrmi a zeleninovými špecialitami. Ďalej sa hodí k špecialitám z teľacieho a bravčového mäsa, k syrom, pečenej husacine, lokšiam, atď.