Vinárstvo GILVESY - Mogyorós Sauvignon Blanc Reserve
Ročník 2014Maďarské suché biele víno, ktoré vyrába vinárstvo "GILVESY" vo vinohradníckej oblasti Badacsony.
Sauvignon blanc
Sauvignon Blanc pochádza z Francúzska, odkiaľ sa táto odroda rozšírila nielen do krajín Európy, ale i do Severnej a Južnej Ameriky, južnej a severnej Afriky, Austrálie a Nového Zélandu. V našich podmienkach sa pestuje v obmedzenom množstve najmä v okolí Nitry a Vrábel. Registrovaná je od roku 1941.
Čo je pre Saugvignon Blanc typické?
Bobule odrody Sauvignon Blanc sú malé až stredne veľké, elipsovité alebo okrúhle, zelenej až žltkastej farby, na krátkej stopke, v hustých strapcoch, a preto sú často deformované. V chuti týchto bobúľ je cítiť príchuť pripomínajúca pŕhľavu.
Z hľadiska úrodnosti patrí Sauvignon Blanc medzi odrody s priemernou rodivosťou. Použitím klonovaného materiálu je možné dosiahnuť úrodu 8,5 - 10,5 t. ha - 1. Kvalita odrody Sauvignon Blanc nespočíva ani tak vo vysoke tvorbe cukrov v bobuliach, ako v súhrne všetkých podstatných zložiek budúceho vína, teda cukornatosti, obsahu kiseliny a arómy. Cukornatosť hrozna je v priemere 18-19 kg. hl-1, obsah kyselín sa pohybuje v rozmedzí 9-12 g.l-1. Sauvignon Blanc je typický špecifickou arómou, ktorá sa vyznačuje variabilitou, v závislosti od klonovaného materiálu, ročníku a pôdy, v ktorej sa pestuje.
Využitie odrody Sauvignon Blanc: Odroda je predurčená na výrobu vysokokvalitných vín, s rôznou chuťou a arómou. Buketom citlivo reaguje na rôzne pôdy a svojimi variabilnými biotypmi dokáže vyčariť chuť broskýň, čiernych ríbezlí v zmesi s chuťou muškátu až po drsnejšiu žihľavovinu a trávovinu. Výnimočnosťou odrody Sauvignon Blanc je, že aj po rokoch vo svojich vínach zachováva sviežosť a arómu.