Vinárstvo GILVESY - Bohém
Ročník 2015Maďarské suché biele víno, ktoré vyrába vinárstvo "GILVESY" vo vinohradníckej oblasti Badacsony.
Rulandské sivé
Pôvod odrody: Francúzska odroda, ktorá vznikla s veľkou pravdepodobnosťou v Burgundsku, odkiaľ sa rozšírila do celého Francúzska, zvlášť do oblasti Champagne. Pestuje sa takmer vo všetkých vinárskych štátoch Európy, ale vždy len v obmedzenom rozsahu a len v niektorých špeciálne zameraných rajónoch. Názov „Rulandské“ dostala v Nemecku po obchodníkovi Rulandovi, ktorý ju tam po roku 1711 rozširoval.
Charakteristika odrody: List je stredne veľký, okrúhly. Čepeľ je mierne trojlaločná, takmer nedelená. Rub je holý. Strapec je malý, kuželovitý, veľmi hustý, nedelený. Stopka je krátka. Bobuľa je malá, guľatá, šedočervená. Raší stredne skoro. Pestuje sa na miernych južných svahoch s hlbokými, dostatočne vododržnými pôdami, s vyšším obsaho CaCO3.
Charakteristika vína: Je nemenej múdrym členom rodiny odrodových vín. Veľmi dlhé, plné a extraktívne víno. Intenzívnejšia zelenožltá až zlatožltá farba s nádychom do ružova láka k plným dúškom. Vyznačuje sa vyššou farebnosťou. Vôňa je decentne korenistá, pripomína striedku čerstvého upečeného chleba. V chuti elegantné a harmonické s typickým odrodovým charakterom. Harmonické kyseliny sa zrením výrazne dopĺňajú chlebovinovou chuťou. Je to vskutku excelentné víno pre každé posedenie. Podáva sa aj ako aperitív. Akostné sa konzumuje v priebehu 2 – 4 rokov, prívlastkové v rozpätí 3 – 8 rokov. V priaznivých rokoch sa z hrozna vyrábajú špičkové vína, ktoré sa vyznačujú plnosťou, decentným korenistým charakterom, harmóniou a vyššou farebnosťou. Odporúčaná teplota na podávanie je 9-12° C.
Gastrokombinácia: Doporučujeme podávať k varenému mäsu, k prírodným úpravám hovädzieho, rybám, omáčkam s mäsom, jahňacine a ušľachtilým bielym syrom.