Veltlínske zelené
Veltlínske Zelené sa svojou neutralitou radí k príjemným spoločníkom na dlhšie posedenia s priateľmi.
Odroda: Na Slovensku hojne pestovaná biela muštová odroda viniča, druhá najrozšírenejšia po Rizlingu Vlašskom vôbec. Príjemné spektrum chutí a vôní po ovocí či kvietkoch dopĺňa pre sortu charakteristická dochuť po horkých mandliach. Skutočnou perlou medzi veltlínmi sú tie, ktoré dosahujú zaujímavú pikantno-korenistú chuť typickú pre terroir. Odroda dáva podľa vyzretosti ročníka a podľa vhodnosti klimatických podmienok vysoko akostné až prívlastkové výbery. Zaujímavosťou je, že bobule veltlínu sú skutočne zelené, čo sa prenáša i do farby samotného vína.
Pôvod odrody: Biela odroda Veltlínske Zelené je dedičstvom rakúsko-uhorskej monarchie. Pôvod síce nie je známy, za pravlasť sa však pokladá Dolné Rakúsko, možno i severné Taliansko. Počas storočí sa rozšírila do krajín multietnického cisárstva - pestuje sa na Slovensku, Morave, v Maďarsku i Chorvátsku, poznajú ju aj vo Švajčiarsku – pravda ako Ermitage Blanc. Ako najrozšírenejšia odroda sa zelený veltlín dlho pokladal za konzumné víno na rýchlu spotrebu v typických rakúskych pivničných vinárniskách. Až v 90. rokoch 20. storočia sa v Rakúsku s nástupom módy suchých bielych vín aj v prípade Veltlínskeho Zeleného začal presadzovať dôraz na kvalitu.
Charakteristika odrody: Vzhľadom na veľkú úrodnosť vyžaduje výživné, hlboké pôdy. Dozrieva v druhej dekáde októbra. Veltlínske Zelené pri dobrej starostlivosti poskytuje svieže, plné vína, ktorých intenzívna chuť sa viaže k typu pôdy a polohe. V slovenskej malokarpatskej oblasti je pre ne napríklad typická „mandľová horčinka“ (príchuť horkých mandlí), inde chuť bieleho hrozna, lipového medu, zelenej papriky, niekedy bielej broskyne.
Charakteristika vína: Veltlínske Zelené je Slovenské akostné víno odrodové suché, značne obľúbené. V slovenských vinohradníckych oblastiach poskytuje typické harmonické víno dominujúce popri Rizlingu Vlašskom. Je to plné extraktívne víno južného charakteru pripomínajúce tropické ovocie. Žltozelená farba sýtejšieho odtieňa naznačuje kvalitu tohto Veltlínskeho Zeleného. Ponúka nám pestré spektrum vôní po ovocí, má charakteristický mandľový buket, niekedy dominuje aj medový tón obohatený vôňou zelených jabĺk a pikantnej limetky. Chuť lahodná, po zelenom ovocí a mede, dochuť po lúpaných mandliach a ovocí, podporená sviežimi kyselinkami. Tomuto vínu svedčí ak má vyšší obsah kyselín a je výrazne suché. Prívlastkové veltlíny sa môžu archivovať i 10 rokov, ľadové a slamové aj dlhšie. Akostné vína sú najlepšie v priebehu 1 – 4 rokov od zberu hrozna. Odporúčaná teplota na podávanie je 11 – 13° C.
Gastrokombinácia: Víno sa hodí k dusenému mäsu na zelenine, k vyprážaným rezňom, k ľahkej úprave rýb, k opekanému kuraciemu a morčaciemu mäsu, k cestovinám, omáčkam a syrom.