Veltlínske zelené

    Veltlínske Zelené sa svojou neutralitou radí k príjemným spoločníkom na dlhšie posedenia s priateľmi.                                

Odroda: Na Slovensku hojne pestovaná biela muštová odroda viniča, druhá najrozšírenejšia po Rizlingu Vlašskom vôbec. Príjemné spektrum chutí a vôní po ovocí či kvietkoch dopĺňa pre sortu charakteristická dochuť po horkých mandliach. Skutočnou perlou medzi veltlínmi sú tie, ktoré dosahujú zaujímavú pikantno-korenistú chuť typickú pre terroir. Odroda dáva  podľa  vyzretosti  ročníka  a  podľa  vhodnosti  klimatických  podmienok  vysoko akostné až prívlastkové výbery. Zaujímavosťou je,  že  bobule  veltlínu  sú  skutočne  zelené, čo sa prenáša i do farby samotného vína.

Pôvod odrody: Biela odroda Veltlínske Zelené je dedičstvom rakúsko-uhorskej monarchie. Pôvod síce nie je známy, za pravlasť sa však pokladá Dolné Rakúsko, možno i severné Taliansko. Počas storočí sa rozšírila do krajín multietnického cisárstva - pestuje sa na Slovensku, Morave, v  Maďarsku  i  Chorvátsku,  poznajú  ju  aj  vo  Švajčiarsku – pravda  ako  Ermitage   Blanc.  Ako  najrozšírenejšia  odroda  sa   zelený  veltlín   dlho  pokladal   za  konzumné  víno   na  rýchlu  spotrebu   v   typických  rakúskych  pivničných  vinárniskách.   Až   v  90. rokoch   20. storočia sa v Rakúsku s nástupom módy suchých bielych vín aj v prípade Veltlínskeho Zeleného začal presadzovať dôraz na kvalitu.

Charakteristika odrody: Vzhľadom na veľkú úrodnosť vyžaduje výživné, hlboké pôdy. Dozrieva v druhej dekáde októbra. Veltlínske Zelené pri dobrej starostlivosti poskytuje svieže, plné vína, ktorých intenzívna chuť sa viaže k typu pôdy a polohe. V slovenskej malokarpatskej oblasti je pre ne napríklad typická „mandľová horčinka“ (príchuť horkých mandlí), inde chuť bieleho hrozna, lipového medu, zelenej papriky, niekedy bielej broskyne.

Charakteristika vína: Veltlínske Zelené je Slovenské akostné víno odrodové suché, značne obľúbené. V slovenských vinohradníckych oblastiach poskytuje typické harmonické víno dominujúce popri Rizlingu Vlašskom. Je to plné extraktívne víno južného charakteru pripomínajúce tropické ovocie. Žltozelená farba sýtejšieho odtieňa naznačuje kvalitu tohto Veltlínskeho Zeleného. Ponúka nám pestré  spektrum  vôní  po  ovocí,  má  charakteristický  mandľový  buket,  niekedy  dominuje  aj medový  tón  obohatený  vôňou  zelených  jabĺk   a pikantnej limetky. Chuť lahodná, po zelenom ovocí a mede, dochuť po lúpaných mandliach a ovocí, podporená sviežimi kyselinkami. Tomuto vínu svedčí ak má vyšší obsah kyselín a je výrazne suché. Prívlastkové veltlíny sa môžu archivovať i 10 rokov, ľadové a slamové aj dlhšie. Akostné vína sú najlepšie v priebehu 1 – 4 rokov od zberu hrozna. Odporúčaná teplota na podávanie je 11 – 13° C.

Gastrokombinácia:   Víno   sa  hodí   k  dusenému  mäsu   na  zelenine,   k  vyprážaným  rezňom,   k  ľahkej  úprave  rýb,   k opekanému  kuraciemu a morčaciemu mäsu, k cestovinám, omáčkam a syrom.