Tramín červený
Odroda: K šľachte medzi hroznom patrí Tramín - ráta sa medzi najstaršie a najcennejšie odrody. Víno z tejto odrody (pod názvom Vitis aminea bola predávaná už na rímskych vínnych trhoch), patrí medzi znalcami vína k najvyhľadávanejším. Tramín červený je známy vo svete pod nemeckým názvom Gewürztraminer (korenistý). Názov zdanlivo klame, no víno dorobené z tejto sorty patrí skutočne medzi biele. To len šupka zrelého hrozna, na ktoré sa čaká až do konca októbra, hrá tmavoružovými tónmi a odtiaľ je názov tejto aromatickej odrody. Preto sa v Rakúsku nazýva Roter Traminer (červený tramín) a tento názov sa ujal aj v celej strednej Európe. Slávu však tramínu nevydobyla táto časť kontinentu, ale Alsasko. Tramín je jednou zo štyroch typických alsaských odrôd. U tejto odrody býva koncentrácia aromatických látok vyššia než u iných odrôd. Je to vskutku náročná a vzácna odroda - biely kráľ slovenských vinohradov.
Pôvod odrody: Ide o veľmi starú kultúrnu odrodu, ktorá je odolná proti chorobám, mrazom a dáva kvalitnú úrodu. Vznikol pravdepodobne voľným krížením s lesným viničom a podieľal sa na vzniku ďalších klasických európskych odrôd viniča. Podľa niektorých prameňov sa odroda rozšírila z dnešného Talianska - južného Tirolska, oblasti Alto adigea, z okolia obce Termeno (Tramín) v časoch Marka Aurelia Proba. Pestuje sa tam od 15. storočia, aj keď je pravda, že začiatkom 20. storočia tam túto odrodu pestoval jediný vinár. Dnes sa v obci Termeno na počesť vín z Tramínu každoročne usporiadajú festivaly. Odroda však môže pochádzať aj z Maďarska, Rakúska alebo juhovýchodnej Európy. Od 16. storočia bola písomne dokumentovaná aj vo Falcku, dodnes sa tam údajne nachádza produkčný vinohrad vysadený tramínom pred viac ako 400 rokmi.
Pestuje sa v Alsasku ( až 18 % plochy vinohradov ), v Nemecku, Rakúsku, na území bývalej Juhoslávie, v Maďarsku, Česku a samozrejme na Slovensku. U nás je právom považovaná za kráľa slovenských odrodových vín, je to vzácna odroda, ktorá neposkytuje nadmerné úrody. Slovenské Tramíny získavajú pravidelné skvelé umiestnenia na medzinárodných súťažiach.
Charakteristika odrody: Je stredného rastu, má husté olistenie a je náročný na intenzívne ošetrenie listovej plochy. Úrody zvyknú byť kolísavé. Listy má malé, trojlaločnaté, strapce malé, široko kónické. Bobule sú malé s šedočervenou silnou šupkou, s vysokým obsahom korenistých látok a nižším obsahom kyselín. Sýto zelené listy zabezpečujú intenzívnu asimiláciu a tým aj vysokú cukornatosť bobúľ. Odroda ľahko degeneruje, preto sa musia neustále vyberať len tie najplodnejšie kry. Vďaka pestovateľskej náročnosti patrí u nás medzi menej rozšírené odrody, avšak teší sa veľkej obľube konzumentov. V Českej republike na Litoměřicku sa pestuje aj biely variant Tramínu.
Charakteristika vína: Tramín červený je plné, vysoko extraktívne, veľmi akostné, aromatické a korenisté biele víno s krásnym buketom. Po dosiahnutí sudovej zrelosti a nafľašovaní nadobúda výrazný tramínový charakter. Patrí k tzv. ťažším vínam. Hrozno dáva zlatožlté vína, niekedy až jantárovej farby, ktorá v kombinácii s olejnatou konzistenciou, dáva vínu vizuálne veľmi atraktívny charakter. Vôňa je silná, plná a korenistá. Dominujú kúsočky sladkého sušeného a tropického ovocia, med, korenie či niekedy ťažké parfémové tóny. U vína z dobre vyzretých strapcov pripomína vôňu ruží alebo fialiek. Slovenským tramínom sa prisudzuje vôňa chryzantém. Chuť je rovnako ťažká a silná, plná, extraktívna, aromatická až korenistá ale lahodná, zanechávajúca dlhotrvajúci chuťový vnem na jazyku. Prechádza do guľatej, medovokorenistej chuti. Pre jeho charakteristickú výraznú arómu je považovaný za „návykové“ víno alebo sa mu tiež zvykne hovoriť aj „Áno“ víno, pretože po jeho konzumácii ženy nezvyknú hovoriť mužom „Nie“.
Tramín červený je charakteristický častou vysokou cukornatosťou a nižším obsahom kyselín, najmä u vín spracovaných z prezretého hrozna, ktoré môžu pôsobiť až fádnym dojmom. V takom prípade je víno prisilné, pretože nie je v rovnováhe alkohol s kyselinami. Prednosti Tramínu sa u nás využívajú na prípravu kvalitných akostných vín, ktoré dosahujú fľašovú zrelosť v rozpätí od 2 do 5 rokov, ako aj na výrobu prívlastkových vín s najlepšou fľašovou zrelosťou v rozpätí od 4 do 12 rokov. Nižší obsah kyseliniek radí toto voňavé vínko medzi najobľúbenejšie, pričom práve na Slovensku môže dosahovať pozoruhodnú kvalitu. Je to delikatesné víno a s trochou preháňania možno povedať, že ho je škoda piť k jedlu. Odporúčaná teplota na podávanie je 9-11° C.
Gastrokombinácia: Tramín červený odporúčame k niektorým špeciálnym úpravám hydiny (v kombinácii s ovocím), ázijskej kuchyni, jedlám s kari korením, k pečeným rybám, údenému mäsu, pikantným bielym mäsám, jemným aromatickým syrom, syrom s bielou plesňou alebo k ťažším predjedlám ako napr. ku kačacej a husacej pečeni. Ideálne vyznie v kombinácii s paštétami alebo pernatou divinou. Sladšie výbery je možné podávať ako aperitívy, hodia sa aj k syrom s modrou plesňou, prípadne na záver stolovania k sladkým dezertom, alebo len tak na zamyslenie a vychutnanie.