TAKLER - Kékfrankos Reserve
Ročník 2012Maďarské suché červené víno, ktoré vyrába vinárstvo "TAKLER" vo vinohradníckej oblasti Szekszárd.
Náznaky intenzívneho anízu, eukalipov, čokolády, červeného a čierneho ovocia. Telnaté, zrelé a šťavnaté z 25-40-ročných viničov a sprašovej pôdy. Dozrievalo v nových a druhýkrát plnených 500-litrových dubových sudoch po dobu 13 mesiacov.
Kékfrankos Reserve 2009
- Munde Selection Bruxelles 2013 – zlatá medaila
Frankovka modrá
Je to typická stredoeurópska odroda. Je vynikajúca na výrobu červených vín, ktoré patria u nás medzi najkvalitnejšie. Drahocenný rubín je synonymom tejto odrody. Frankovka modrá dokáže odolať aj ťažkým prírodným podmienkam a za dobrú starostlivosť sa vo vydarených ročníkoch odmení nádhernými sviežimi vínami. Je vďačná za mierny južný svah, no darí sa jej i na rovinatých terénoch v ľahších, ale úrodných hĺbkových pôdach. Pôvod nie je presne známy. Ide o veľmi starú odrodu, ktorá je podľa určitých prameňov nemeckého pôvodu, ale pravdepodobne pochádza z dolného Rakúska, možno z Chorvátska. Jedným z jej predkov je aj odroda Heunisch. Dnes sa pestuje v Rakúsku, Maďarsku, Nemecku a na Morave. Za zmienku stojí aj skutočnosť, že v posledných rokoch sa pod názvom Lemberger začína rozširovať aj na západnom pobreží USA. Je bujného rastu. Odolnosť voči mrazu je dobrá. Veľmi bohato rodí. Raší skoro a dozrieva neskoro, preto jej vyhovujú najteplejšie polohy na sprašových pôdach. Ale na druhej strane vďaka vynikajúcej mrazuvzdornosti je táto odroda vhodná aj do klimaticky chladnejších podnebí.
Frankovka Modrá je ľahšie menej výrazné červené víno. Sýta červená farba môže prechádzať až do ohnivo tmavých rubínových tónov. Vo vôni prevažuje škorica a zrelé višne, doplnené záhadným dymovým podtónom, ďalej je to kôstkové ovocie alebo vlašské orechy. Pri najteplejších ročníkoch sa do vôní vkráda aj krásna sladkastá vôňa prezretých malín, či černíc. Typická chuť Frankovky je príjemne drsná a korenistá, obohatená nenápadnými dymovými tónmi, zanecháva dlhotrvajúci a výrazný vnem na podnebí. Môžeme v nej nájsť aj chuť škorice alebo horkej čokolády. Mladé vína bývajú tvrdé, zvýraznené trpkosťou po trieslovinách, extraktívne s vyššou kyselinkou Kvalita vína rastie úmerne s teplotami pri dozrievaní hrozna. S postupujúcim zretím stráca tvrdosť a rozvíja sa do šírky, plnosti a hĺbky. Práve strata tvrdosti signalizuje ukončenie zretia. Hodí sa ako na prípravu barikových vín tak na zretie vo fľaši. Akostné vína dosahujú zrelosť v rozpätí 2 až 4 rokov, vína s prívlastkom v rozpätí 6 až 10 rokov, je preto vhodná do archívu. Odporúčaná teplota na podávanie je 15 – 17°C.
Gastro: Frankovka Modrá sa hodí ku korenistým jedlám z tmavého mäsa, ku grilovaným a pečeným jedlám z hydiny a predovšetkým k divine. Ideálnym partnerom je k hovädziemu a teľaciemu steaku, anglickej roštenke, sviečkovej, teplej šunke, či údenému jazyku. Dá sa skombinovať aj s tvrdým plesňovým a údeným syrom alebo cestovinou.