St. ANDREA - Pinot Noir

Ročník 2012
11,60 €
St. ANDREA - Pinot Noir
Alk. 13,5%
Obj. 0,75l

Maďarské suché červené víno, ktoré vyrába vinárstvo „St. ANDREA“ vo vinohradníckej oblasti Eger.

 

       Vzrušujúce, prudké a napäté Rulandské. Vôňa červeného ovocia, plodu kakaovníka a kávy. Vibrujúco aromatické, vzrušujúca hra kyslosti, stopy minerálov, príjemná ohnivosť ročníka. Rok dozrievalo v dubovom sude.

Dostupnosť: Áno
Doporučená doba archivácie:
Zloženie
100% Pinot Noir
Použitie v gastronómií
Ďaľšie víná od vinárstva St. Andrea

Burgundské modré - Pinot noir


Pôvod odrody: Jeho domovinou je Francúzsko, kde sa v oblasti Bourgogne (Burgundsko) dokázateľne pestuje od 4. storočia. Spomína sa však už v 1. storočí, nie je však dosiaľ zistené, či sa odroda pestovala v Burgundsku už vtedy, keď ho osídlili Gálovia, alebo či bola dovezená  odinakiaľ. Do Čiech prenikla zásluhou kráľa  a  rímskeho  cisára  Karola  IV. a v  tomto období tvorila v Čechách 90%  výsadieb.  Na  Slovensku sa  pestovala  najmä  v  Nitrianskej  oblasti.

Charakteristika odrody:  Burgundské  modré  skoro  pučí,  rozkvitá   a  mäkne.  Hrozno  dozrieva  stredne  neskoro,  pred Frankovkou  a  Silvánskym. Odroda  je  náročná  na  dobré  vinohradnícke  polohy. Nízka  úrodnosť  Burgundského  modrého  v starých  neselektovaných  vinohradoch  spôsobila,  že  sa  táto  vynikajúca  odroda  z  našich  vinohradov  takmer  vytratila. S nástupom  šľachtiteľskej  práce  sa  však  znovu  dostala  do  povedomia,  najmä  preto,  že  úrodnosť  je  v  súčasnosti  dobrá  až vysoká.  Burgundské  modré  predstavuje  kvalitatívnu  špičku  v  sortimente  červených  vín.

Charakteristika vína: Vína  z  tejto  odrody  sú  mäkké,  plné,  korenisté  avšak  zamatové,  alkoholické  s  vynikajúcim mandľovým  buketom  a  s  nie príliš intenzívnou farbou. Je to produkt, ktorý dosahuje vrchol asi po piatych rokoch, často i neskôr. Zretím nadobúdajú vína jemný hnedastý tón, ktorý však nikdy nie je oxidatívny a nezatieňuje vynikajúcu harmóniu týchto vín. Je hriechom konzumovať tieto vína mladé. Odroda vhodná na archiváciu, vzhľadom na vyšší obsah kyselín.

Gastrokombinácia: Víno vhodné k bažantovi, divine, grilovanému mäsu a k jemným typom ušľachtilých syrov. Odporúčaná teplota podávania 15-17°C.
 

Vynohradnícká oblasť
Eger
       Egerská vinárska oblasť sa nachádza na severe
St. Andrea
       Takmer 40-hektárový majetok leží v historickej