Silvánske zelené

      U vín z tejto odrody môžme očakávať aromatickú vôňu s ovocnými a korenistými tónmi, chuť plnú, extraktývnu a korenistú, so sviežou kyselinkou.

Pôvod a rozšírenie: Všeobecne sa predpokladá, že Silvánske zelené pochádza z Rakúska. Na základe najnovších výsledkov založených na základe genetickej identifikácie odrôd sa predpokladá, že odroda vznikla krížením Tramínu a Rakúskeho bieleho. Prvá zmienka pochádza z roku 1665, keď bola prevezená z Rakúska do Nemecka. Najväčšie plochy výsadby sú v Nemecku. Menšie výsadby sa nachádzajú v Alsasku, Švajčiarsku, Rakúsku, Maďarsku, Rumunsku, Srbsku a Slovinsku. Na Slovensku sa pestuje na 142 ha. Zaregistrovaná bola v roku 1941.

      Silvánske zelené dozrieva stredne neskoro. Bobule mäknú v polovici augusta a hrozno sa zberá začiatkom októbra.

Poloha a pôda: Na polohu je stredne náročné. Nehodí sa do lokalít s výskytom silných zimných mrazov. Pôdy vyžaduje hlbšie, dobre zásobené živinami a vyrovnaným vlahovým režimom.

      Z odrody Silvánske zelené možno vyrábať všetky stupne akostných a prívlastkových vín. Najvhodnejšia je však výroba v stupňoch kabinetného vína a neskorého zberu. Víno vyrobené v kabinetnom stupni technológiou chladnejšieho kvasenia má výrazný aromatický prejav a sviežu kyselinku. V  kategórií  neskorý  zber  je  možné  použiť  k  uvoľneniu   aromatických  látok  z  bobúľ  krátkodobú  maceráciu  rmutu  v  riadených  podmienkach.  Týmto  krokom  sa  dosiahne  vyššia  extraktývnosť  a   plnosť   vína.  Neskorý   zber  je  významný  aj  z  toho  pohľadu,  že   Silvánske  zelené  je   veľmi  kvalitné  ako  suché  víno. U  vín  z   tejto  odrody  môžme  očakávať  aromatickú  vôňu  s  ovocnými  a  korenistými tónmi, chuť plnú, extraktývnu a korenistú, so sviežou kyselinkou.