Silvánske zelené
U vín z tejto odrody môžme očakávať aromatickú vôňu s ovocnými a korenistými tónmi, chuť plnú, extraktývnu a korenistú, so sviežou kyselinkou.
Pôvod a rozšírenie: Všeobecne sa predpokladá, že Silvánske zelené pochádza z Rakúska. Na základe najnovších výsledkov založených na základe genetickej identifikácie odrôd sa predpokladá, že odroda vznikla krížením Tramínu a Rakúskeho bieleho. Prvá zmienka pochádza z roku 1665, keď bola prevezená z Rakúska do Nemecka. Najväčšie plochy výsadby sú v Nemecku. Menšie výsadby sa nachádzajú v Alsasku, Švajčiarsku, Rakúsku, Maďarsku, Rumunsku, Srbsku a Slovinsku. Na Slovensku sa pestuje na 142 ha. Zaregistrovaná bola v roku 1941.
Silvánske zelené dozrieva stredne neskoro. Bobule mäknú v polovici augusta a hrozno sa zberá začiatkom októbra.
Poloha a pôda: Na polohu je stredne náročné. Nehodí sa do lokalít s výskytom silných zimných mrazov. Pôdy vyžaduje hlbšie, dobre zásobené živinami a vyrovnaným vlahovým režimom.
Z odrody Silvánske zelené možno vyrábať všetky stupne akostných a prívlastkových vín. Najvhodnejšia je však výroba v stupňoch kabinetného vína a neskorého zberu. Víno vyrobené v kabinetnom stupni technológiou chladnejšieho kvasenia má výrazný aromatický prejav a sviežu kyselinku. V kategórií neskorý zber je možné použiť k uvoľneniu aromatických látok z bobúľ krátkodobú maceráciu rmutu v riadených podmienkach. Týmto krokom sa dosiahne vyššia extraktývnosť a plnosť vína. Neskorý zber je významný aj z toho pohľadu, že Silvánske zelené je veľmi kvalitné ako suché víno. U vín z tejto odrody môžme očakávať aromatickú vôňu s ovocnými a korenistými tónmi, chuť plnú, extraktývnu a korenistú, so sviežou kyselinkou.