SAUSKA Villány - Merlot Kopár
Ročník 2011Maďarské suché červené víno, ktoré vyrába vinárstvo "SAUSKA" vo vinohradníckej oblasti Villány.
Merlot
Víno býva tmavo rubínovej až granátovej farby. Typická je sladkastá vôňa čiernych čerešní či kompótu, ktorá je pri zrení doplňovaná vôňou sliviek, fíg a pri fľašovej zrelosti vôňou tabaku a kávy. Merlot je veľmi stará odroda vinnej révy a o jej pôvode je doposiaľ veľmi málo známych skutočností. Patrí medzi najviac rozšírené odrody v celosvetovom meradle. Asi najznámejšie vína tejto odrody sú z Francúzska, kde sa veľmi často produkujú ako cuvée s odrodami Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc. Táto odroda sa pestuje vo všetkých vinárskych “mocnostiach“, či už v starom, alebo novom vinárskom svete. Merlot je spojením zamatovej elegancie, ovocnosti, harmonickej acidity a jemnej triesloviny. Prenikla aj do severného Talianska, Švajčiarska, do bývalej Juhoslávie, Rumunska, Maďarska, Moldavska a Gruzínska. Pestuje sa aj v Argentíne, Čile, Uruguaji, Mexiku a v Brazílií.
Optimálne pre Merlot z vynikajúcich polôh sú však plné a výrazné červené vína. Predpokladom výroby takéhoto typu vína je vynikajúca fenolová zrelosť a vyššia cukornatosť. U týchto vín treba dosiahnuť vyšší obsah alkoholu ako 13 obj. %. Chuťovo je Merlot podobný Cabernetu Sauvignon, ale je o niečo viac výrazný a má viac bylinných tónov vo vôni aj v chuti. Zrelosť je pri Merlote veľmi dôležitá, pretože prípadná nezrelosť, respektíve prezretosť má fatálne vplyvy na jeho ovocnosť a bylinný charakter. Merlot má oproti Cabernetu trocha nižšiu prirodzenú aciditu a tiež nižšiu trpkosť a v ústach je o niečo sviežejší. Ideálnym pre tento typ vína je dlhé ležanie v dubových sudoch a nemusí sa vždy jednať o barrique. Vhodné je tiež následné ležanie vo flaši. Merlot je vhodný výhradne na výrobu prívlastkového vína. Na Slovensku však nie je zaregistrovaný, preto sa nemôže deklarovať ako Akostné odrodové víno s prívlastkom.