Rizling vlašský
Ak si chcete dať niečo vskutku slovenské, ponúkame vlašský rizling. Obľúbený je pre svoju nevtieravú ušľachtilú vôňu a mimoriadne príjemnú skladbu rezkých kyselín. Víno zaujme svojou dokonalou vyzretosťou a typickou nezameniteľnou chuťou. To robí z neho ideálneho partnera na dlhé posedenie.
Odroda: Je typická pre náš región. So svojou dvojičkou Rizlingom Rýnskym má spoločný skutočne len názov. Poskytuje jednoduchšie vína kvietkovo – ovocného charakteru s vyšším obsahom kyseliniek. V dobrých ročníkoch sa z odrody dorábajú moky s prívlastkom vhodné na archiváciu. Rizling vlašský nájdete skutočne vo vinohradoch po celom Slovensku, je našou najrozšírenejšou a najviac pestovanou odrodou Vitis vinifera.
Pôvod odrody: Pochádza pravdepodobne z francúzskej oblasti Champagne, avšak jeho pôvod nie je presne známy. Nie je príbuzný s „pravým“ Rizlingom Rýnskym. Dnes patrí medzi najrozšírenejšie odrody v celej vinohradníckej Európe. Na Slovensku jeho výsadba zaberá až 25 % plôch a najlepšie podmienky na pestovanie má na ílovito – hlinitých pôdach.
Charakteristika odrody: Ker má v mladosti bujný rast, neskôr stredný, výhonky sú vzpriamené, má stredne husté olistenie a je dostatočne odolný voči mrazom. Listy má stredne veľké, päťlaločnaté, ozubené. Strapec je stredne veľký, podlhovastý až valcovitý. Bobule sú guľaté, strednej veľkosti, žltozelené s čiernou bodkou na špičke. Rizling vlašský neskôr raší, zberovú zrelosť dosahuje neskoro, až v 2. dekáde októbra. Má dlhé vegetačné obdobie a preto sa mu najlepšie darí v najteplejších vinohradníckych rajónoch. Je to najspoľahlivejšia odroda, pretože už z muštu s cukornatosťou 15° NM sa dá pripraviť veľmi kvalitné víno. Odroda má veľkú ekologickú plasticitu a je náchylná na nedostatok horčíka. Naopak pôda s vysokým obsahom vápnika produkuje víno intenzívnej farebnosti, jemne korenisté, zanechávajúce hlboký dojem.
Charakteristika vína: Rizling vlašský je typické biele odrodové víno s vyrovnanou kvalitou. Má svetlozelenú až zelenožltú farbu s iskrou slnka. Víno charakterizuje svieža vôňa lipového medu a lúčnych kvetov, ktorá pripomína horké mandle alebo zelené jablká. Je plné citrusových aróm a v bukete sa objavujú aj príjemné ovocné vône. A toto všetko harmonicky dopĺňa všadeprítomná šťavnatá kyselinka. Chuť je príjemná, svieža a jemná. Typické kyselinky sú doplnené plne ovocnými tónmi a spolu vytvárajú veľmi harmonické víno, ktoré poteší každého milovníka vína. Možno povedať, že chuť je komplexná s dlhou dochuťou. Rizling vlašský si pre svoj vyšší obsah kyselín uchováva sviežu neutrálnu chuť a mladistvý dojem. Preto je vhodné na archiváciu. Akostné dosahuje najlepšiu fľašovú zrelosť v rozpätí 2 až 4 rokov, výberové vína s prívlastkom v rozpätí 4 až 12 rokov. Odporúčaná teplota na podávanie je 10 - 12° C.
Gastrokombinácia: Víno je vhodné ako aperitív a ako doplnok teplých aj studených predjedál a hlavných jedál z teľacieho mäsa i sladkovodných rýb. Odporúčame podávať aj k pečeným rybám, špecialitám z bravčového mäsa, k husacine a hydine na všetky spôsoby, zapekaným cestovinám, tvrdým dobre vyzretým syrom, ale aj k pikantným obloženým chlebíčkom, jemným paštétam, prípadne k fádnejším jedlám, kde je nutné povzbudiť chuť kyselinkou. Ako mladé víno je vhodné aj k zabíjačkovým špecialitám. Je vynikajúce na posedenie s priateľmi a na zahnanie smädu vo vínnom striku.