PANNONHALMI APÁTSÁGI PINCÉSZET - Pinot Noir
Ročník 2014Maďarské suché červené víno, ktoré vyrába vinárstvo „PANNONHALMI APÁTSÁGI PINCÉSZET“ vo vinohradníckej oblasti Pannonhalma.
Aróma fialových kvetov, fialiek, bez stôp parfumov, cizelovane ovocná, jemne zemitá, mätová, mierne korenistá, ktorá sa konzekventne stáva chuťovým zážitkom. Oblé kyseliny, mäkké, krotko vypuklé taníny, takmer nebadateľná aróma praženého dreva – to sú piliere jeho konštrukcie. Látka a chuť vína sú organicky prepojené: objavuje sa trochu tmavej čokolády so zemitým charakterom, s lesnými hubami a fialovými kvetmi kvitnúcimi medzi opadaným lístím. Ovocnatosť (červené bobuľovité) sa neobjavuje ako samostatná kategória, ale bez neho by starostlivo a precízne vybudovaná rovnováha vína spadla. Burgundsko je niekedy celkom blízko.
Burgundské modré - Pinot noir
Pôvod odrody: Jeho domovinou je Francúzsko, kde sa v oblasti Bourgogne (Burgundsko) dokázateľne pestuje od 4. storočia. Spomína sa však už v 1. storočí, nie je však dosiaľ zistené, či sa odroda pestovala v Burgundsku už vtedy, keď ho osídlili Gálovia, alebo či bola dovezená odinakiaľ. Do Čiech prenikla zásluhou kráľa a rímskeho cisára Karola IV. a v tomto období tvorila v Čechách 90% výsadieb. Na Slovensku sa pestovala najmä v Nitrianskej oblasti.
Charakteristika odrody: Burgundské modré skoro pučí, rozkvitá a mäkne. Hrozno dozrieva stredne neskoro, pred Frankovkou a Silvánskym. Odroda je náročná na dobré vinohradnícke polohy. Nízka úrodnosť Burgundského modrého v starých neselektovaných vinohradoch spôsobila, že sa táto vynikajúca odroda z našich vinohradov takmer vytratila. S nástupom šľachtiteľskej práce sa však znovu dostala do povedomia, najmä preto, že úrodnosť je v súčasnosti dobrá až vysoká. Burgundské modré predstavuje kvalitatívnu špičku v sortimente červených vín.
Charakteristika vína: Vína z tejto odrody sú mäkké, plné, korenisté avšak zamatové, alkoholické s vynikajúcim mandľovým buketom a s nie príliš intenzívnou farbou. Je to produkt, ktorý dosahuje vrchol asi po piatych rokoch, často i neskôr. Zretím nadobúdajú vína jemný hnedastý tón, ktorý však nikdy nie je oxidatívny a nezatieňuje vynikajúcu harmóniu týchto vín. Je hriechom konzumovať tieto vína mladé. Odroda vhodná na archiváciu, vzhľadom na vyšší obsah kyselín.
Gastrokombinácia: Víno vhodné k bažantovi, divine, grilovanému mäsu a k jemným typom ušľachtilých syrov. Odporúčaná teplota podávania 15-17°C.