Müller - Thurgau
Ľahké nenáročné vínko osloví najmä počas letných nocí strávených pri posedení s priateľmi na terase. Popíja sa lahodne, dúškami.
Odroda: Biela odroda Müller Thurgau má za sebou viac ako storočnú históriu. Je jedným z najstarších krížencov. Na svojich biologických rodičov sa ponáša len čiastočne. Müller Thurgau je nenáročná odroda, dáva kvalitné, pravidelné úrody a darí sa mu najmä v chladnejších polohách. Je to stredne skorá odroda, ktorá sa zberá už v septembri.
Pôvod odrody: Odroda bola vyšľachtená profesorom Hermannom Müllerom, pochádzajúcim zo Švajčiarska z kantónu Thurgau, vo výskumnom a šľachtiteľskom ústave v nemeckom Geisenheime v roku 1882 ako údajný kríženec medzi odrodami Rizling rýnsky a Silvánske zelené. Úlohou profesora Müllera bolo priviesť na svet odrodu menej náročnú na pestovanie a výnosnejšiu ako rizling. Hoci ide o veľmi mladú odrodu, už počas relatívne krátkeho obdobia sa Müller Thurgau stihol výrazne rozšíriť po všetkých severnejších vinohradníckych oblastiach Európy. V Nemecku je po Rizlingu Rýnskom druhou najrozšírenejšou odrodou, okrem Nemecka sa pestuje v Rakúsku, Švajčiarsku, v Čechách, Maďarsku a na Slovensku. Jedny z najsviežejších müllerov pochádzajú zo strednej Európy - z kopcovitých oblastí Rakúska, Slovenska a Moravy. V dnešnej dobe predstavuje táto odroda na Slovensku asi 12% plochy z celkovej plochy pestovania viniča, čím sa po Rizlingu vlašskom Veltlínskom Zelenom stala treťou najrozšírenejšou pestovanou na Slovensku.
Charakteristika odrody: Je stredného rastu a má redšie olistenie. V porovnaní s Rizlingom má nižšiu odolnosť voči mrazom, na druhej strane sa rýchlo regeneruje po poškodení mrazom. List má päťlaločnatý, kožovitý, hlboko vykrajovaný. Strapec je stredne veľký, valcovitý so žltozelenými oválnymi bobuľami. Zberovú zrelosť dosahuje od polovice septembra až do začiatku októbra, nedosahuje vysokú cukornatosť. Odroda je náročná na zelené práce. Rodivosť je veľmi vysoká. Skorším zberom zachránime kyseliny a tým aj vyššiu kvalitu vína. Müller Thurgau sa hodí najmä do okrajových oblastí, kde dáva najlepšie vína. Nie je náročná na polohy, má však väčšie nároky na pôdu. Vyžaduje hlboké, úrodné pôdy, znáša i ťažšie, ale nie príliš suché pôdy.
Charakteristika vína: Ľahké svieže víno s ovocným charakterom. Jemne aromatické, extraktívne mäkšie, často vyššej kvality. Farba vína je svetlo žltozelená s iskrou do zlata. Má muškátovo-kvetinovú vôňu, vonia po vanilke a mandliach, v jemnej aróme môžete objaviť aj grepovú šupku. Chutí jemne, ľahšie a sviežo s príjemnými aromatickými a chuťovými tónmi. V ovocnej korenistej chuti sa objavuje hrozno, broskyne i jablká. Príjemný charakter mu dodáva aj nižší obsah kyselín, vďaka ktorému je Müller Thurgau harmonické, stredne plné víno. Obľubujú ho hlavne mladí konzumenti a dámy. Jeho sviežosť si treba užiť, kým je mladé. Vekom stráca iskru, lebo dlhším zretím sa znižuje výraznosť buketu ako aj kvalita. Špičkové ročníky sa však oddajú archivovať, víno zretím získava hlbšie tóny. V prípade akostných vín je vhodné konzumovať ho v priebehu 1 - 2 rokov. Odporúčaná teplota na podávanie je 10 – 12° C.
Gastrokombinácia: Müller Thurgau je ideálny v kombinácii s rôznymi úpravami sladkovodných rýb, s jemnými omáčkami, bielym mäsom a hydinou pečenou alebo grilovanou bez omáčok. Vhodný je tiež k cestovinám, k lososovi, zeleninovým a ovocným šalátom, k dusenej zelenine, studeným predjedlám ale aj k ovocným dezertom. Jeho jemné aromatické charakteristiky vyniknú v kombinácii so syrom.