Merlot
Víno býva tmavo rubínovej až granátovej farby. Typická je sladkastá vôňa čiernych čerešní či kompótu, ktorá je pri zrení doplňovaná vôňou sliviek, fíg a pri fľašovej zrelosti vôňou tabaku a kávy. Merlot je veľmi stará odroda vinnej révy a o jej pôvode je doposiaľ veľmi málo známych skutočností. Patrí medzi najviac rozšírené odrody v celosvetovom meradle. Asi najznámejšie vína tejto odrody sú z Francúzska, kde sa veľmi často produkujú ako cuvée s odrodami Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc. Táto odroda sa pestuje vo všetkých vinárskych “mocnostiach“, či už v starom, alebo novom vinárskom svete. Merlot je spojením zamatovej elegancie, ovocnosti, harmonickej acidity a jemnej triesloviny. Prenikla aj do severného Talianska, Švajčiarska, do bývalej Juhoslávie, Rumunska, Maďarska, Moldavska a Gruzínska. Pestuje sa aj v Argentíne, Čile, Uruguaji, Mexiku a v Brazílií.
Optimálne pre Merlot z vynikajúcich polôh sú však plné a výrazné červené vína. Predpokladom výroby takéhoto typu vína je vynikajúca fenolová zrelosť a vyššia cukornatosť. U týchto vín treba dosiahnuť vyšší obsah alkoholu ako 13 obj. %. Chuťovo je Merlot podobný Cabernetu Sauvignon, ale je o niečo viac výrazný a má viac bylinných tónov vo vôni aj v chuti. Zrelosť je pri Merlote veľmi dôležitá, pretože prípadná nezrelosť, respektíve prezretosť má fatálne vplyvy na jeho ovocnosť a bylinný charakter. Merlot má oproti Cabernetu trocha nižšiu prirodzenú aciditu a tiež nižšiu trpkosť a v ústach je o niečo sviežejší. Ideálnym pre tento typ vína je dlhé ležanie v dubových sudoch a nemusí sa vždy jednať o barrique. Vhodné je tiež následné ležanie vo flaši. Merlot je vhodný výhradne na výrobu prívlastkového vína. Na Slovensku však nie je zaregistrovaný, preto sa nemôže deklarovať ako Akostné odrodové víno s prívlastkom.