LAPOSA - Illatos /Muškát ottonel/

Ročník 2015
5,90 €
LAPOSA - Illatos /Muškát ottonel/
Alk. 11,5%
Obj. 0,75l

Maďarské polosuché biele víno, ktoré vyrába vinárstvo "LAPOSA" vo vinohradníckej oblasti Badacsony.

 

       Je to kupáž z voňavých odrôd /zenith-muscat ottonel/. Je to charizmatické, ale nie moc prenikavé. Vo vôni vína sa prejavuje veľa lipových kvetov, bazy, medu a jarných lúčnych kvetov. Lahodné, svieže chute. Víno dobre vychladené na letné, večerné terasy s dámskou spoločnosťou. Ideálne víno nie len na prvé rande.

Dostupnosť: Áno
Doporučená doba archivácie:
Zloženie
100% muškát ottonel
Použitie v gastronómií
Ďaľšie víná od vinárstva Laposa Borbirtok - Laposa vinársky statok

Muškát Ottonel


Pôvod odrody: Odroda pochádza z Angers, v oblasti rieky Loiry vo Francúzsku, zo šľachtiteľskej stanice Moreau-Robert. Jedná sa pravdepodobne o kríženca medzi Chrupkou Bielou (Chasselas) a muškátovou odrodou Muscat de Saumur. Od roku 1852 bola pestovaná aj v Alsasku, odkiaľ celkom vytlačila menej bujný biely muškát Muscat Blanc a Petits Grains.

Charakteristika odrody: Muškát Ottonel je našim najvzácnejším bielym vínom z aromatických odrôd viniča. Skoro raší, zamäkáva aj dozrieva. Zberá sa koncom septembra. Vyžaduje si kvalitnú, výživnú pôdu. Neznáša sucho, vápno v pôde, veterné polohy, ani meďnaté postreky. Pri kvitnutí je náchylná na poškodenie nízkymi teplotami, rodivosť je veľmi nespoľahlivá. Príjem dusíka je nižší. Často sa využíva aj ako stolové hrozno. Dozrieva v polovici septembra a je vhodná pre všetky oblasti.

Charakteristika vína: Typické veľmi akostné víno s výrazným muškátovým aromatickým charakterom a príjemným odrodovým buketom. Má zlatožltú farbu. Víno vonia a chutí po zrelých, čerstvo natrhaných muškátových hroznách s náznakom kvetín. Vôňa a aróma je špecifická muškátová, trošku omamná, ale veľmi bohatá. Ľahký nevtieravý buket sa docieli ľahkým nakvasením mláta. Chuť vína je plná, decentná. Muškát Ottonel je vhodný do zmesí pri výrobe značkových vín. Odporúčaná teplota na podávanie je 8 – 11° C.

Gastrokombinácia:     Doporučujeme    ho   podávať   k    hydinovým   šalátom    z    bieleho    mäsa,   k   paštétam    z  hrabavej   hydiny.   V  polosuchej,  či  polosladkej  podobe  niet  lepšieho  spoločníka  aj  k  nedeľňajšiemu  dezertu.
 

Vynohradnícká oblasť
Badacsony
       Základnou horninou pohoria Badacsony je vulkanický
Laposa Borbirtok - Laposa vinársky statok
        Centrum majetku Laposa sa nachádza na južnej strane