LAPOSA - 4hegy olaszrizling /Rizling vlašský/

Ročník 2014
13,50 €
LAPOSA - 4hegy olaszrizling /Rizling vlašský/
Alk. 12,0%
Obj. 0,75l

Maďarské suché biele víno, ktoré vyrába vinárstvo "LAPOSA" vo vinohradníckej oblasti Badacsony.

 

       Ochutnali sme to aj zo sudu a neverili sme, že je to ročník 2014. Je to rizling vlašský zo štyroch hôr: Badacsony, Somló, Csobánc, Szent György-hegy. Čadičová vulkanická pôda, rovnováha drevených a nerezových sudov, prenikavá mineralitosť, veselé ovocné tóny a vibrujúce kyseliny. Jemná tyrkysová farba, chuť a vôňa je čistá a vyvážená, prenikavá ovocnosť s jemnou mentou a ešte  jemnejšou mandľovou príchuťou.

Dostupnosť: Áno
Doporučená doba archivácie:
Zloženie
100% rizling vlašský
Použitie v gastronómií
Ďaľšie víná od vinárstva Laposa Borbirtok - Laposa vinársky statok

Rizling vlašský


      Ak si chcete dať niečo vskutku slovenské, ponúkame vlašský rizling. Obľúbený je pre svoju nevtieravú ušľachtilú vôňu a mimoriadne príjemnú skladbu rezkých kyselín. Víno zaujme svojou dokonalou vyzretosťou a typickou nezameniteľnou chuťou. To robí z neho ideálneho partnera na dlhé posedenie.

Odroda: Je typická pre náš región. So svojou dvojičkou Rizlingom Rýnskym má spoločný skutočne len názov. Poskytuje jednoduchšie vína kvietkovo – ovocného charakteru s vyšším obsahom kyseliniek. V dobrých ročníkoch sa z odrody dorábajú moky s prívlastkom vhodné na archiváciu. Rizling vlašský nájdete skutočne vo vinohradoch po celom Slovensku, je našou najrozšírenejšou a najviac pestovanou odrodou Vitis vinifera.

Pôvod odrody:  Pochádza  pravdepodobne  z  francúzskej  oblasti  Champagne,  avšak  jeho  pôvod  nie  je  presne  známy. Nie  je  príbuzný  s „pravým“ Rizlingom Rýnskym. Dnes patrí medzi najrozšírenejšie odrody v celej vinohradníckej Európe. Na Slovensku jeho výsadba zaberá až 25 % plôch a najlepšie podmienky na pestovanie má na ílovito – hlinitých pôdach.

Charakteristika odrody:   Ker   má   v   mladosti  bujný  rast,  neskôr  stredný,  výhonky  sú  vzpriamené,  má  stredne  husté olistenie   a  je   dostatočne  odolný  voči  mrazom.  Listy  má  stredne  veľké,  päťlaločnaté,  ozubené.  Strapec  je  stredne veľký,  podlhovastý  až  valcovitý.  Bobule  sú  guľaté,  strednej  veľkosti,  žltozelené  s  čiernou  bodkou  na  špičke.  Rizling vlašský  neskôr  raší,  zberovú  zrelosť  dosahuje  neskoro,  až  v  2. dekáde októbra. Má dlhé vegetačné obdobie a preto sa mu najlepšie darí v najteplejších vinohradníckych rajónoch. Je to najspoľahlivejšia odroda, pretože už z muštu s cukornatosťou 15° NM sa dá pripraviť veľmi kvalitné víno. Odroda má veľkú ekologickú plasticitu a je náchylná na nedostatok horčíka. Naopak pôda s vysokým obsahom vápnika produkuje víno intenzívnej farebnosti, jemne korenisté, zanechávajúce hlboký dojem.

Charakteristika vína: Rizling vlašský je typické biele odrodové víno s vyrovnanou kvalitou. Má svetlozelenú až zelenožltú farbu s iskrou slnka. Víno charakterizuje svieža vôňa lipového medu a lúčnych kvetov, ktorá pripomína horké mandle alebo zelené jablká. Je plné citrusových aróm a v bukete sa objavujú aj príjemné ovocné vône. A toto všetko harmonicky dopĺňa všadeprítomná šťavnatá kyselinka. Chuť je príjemná, svieža a jemná. Typické kyselinky sú doplnené plne ovocnými tónmi a spolu vytvárajú veľmi harmonické víno, ktoré poteší každého milovníka  vína.  Možno  povedať,  že  chuť  je  komplexná  s  dlhou  dochuťou. Rizling vlašský  si  pre  svoj  vyšší  obsah  kyselín  uchováva  sviežu  neutrálnu  chuť  a  mladistvý  dojem.  Preto  je  vhodné  na  archiváciu.  Akostné  dosahuje  najlepšiu  fľašovú  zrelosť  v  rozpätí  2 až 4 rokov, výberové vína s prívlastkom v rozpätí 4 až 12 rokov. Odporúčaná teplota na podávanie je 10 - 12° C.

Gastrokombinácia:  Víno  je  vhodné  ako  aperitív  a  ako  doplnok  teplých  aj  studených  predjedál  a  hlavných  jedál  z teľacieho  mäsa  i sladkovodných rýb. Odporúčame podávať aj k pečeným rybám, špecialitám z bravčového mäsa, k husacine a hydine na všetky spôsoby, zapekaným cestovinám, tvrdým dobre vyzretým syrom, ale aj k pikantným obloženým chlebíčkom, jemným paštétam, prípadne k fádnejším jedlám, kde je nutné povzbudiť chuť kyselinkou. Ako mladé víno je vhodné aj k zabíjačkovým špecialitám. Je vynikajúce na posedenie s priateľmi a na zahnanie smädu vo vínnom striku.
 

Vynohradnícká oblasť
Badacsony
       Základnou horninou pohoria Badacsony je vulkanický
Laposa Borbirtok - Laposa vinársky statok
        Centrum majetku Laposa sa nachádza na južnej strane