KÁLI KÖVEK - Rezeda olaszrizling / rizling vlašský/
Ročník 2014Maďarské suché biele víno, ktoré vyrába vinárstvo "KÁLI KÖVEK" vo vinohradníckej oblasti Badacsony.
Rizling vlašský
Ak si chcete dať niečo vskutku slovenské, ponúkame vlašský rizling. Obľúbený je pre svoju nevtieravú ušľachtilú vôňu a mimoriadne príjemnú skladbu rezkých kyselín. Víno zaujme svojou dokonalou vyzretosťou a typickou nezameniteľnou chuťou. To robí z neho ideálneho partnera na dlhé posedenie.
Odroda: Je typická pre náš región. So svojou dvojičkou Rizlingom Rýnskym má spoločný skutočne len názov. Poskytuje jednoduchšie vína kvietkovo – ovocného charakteru s vyšším obsahom kyseliniek. V dobrých ročníkoch sa z odrody dorábajú moky s prívlastkom vhodné na archiváciu. Rizling vlašský nájdete skutočne vo vinohradoch po celom Slovensku, je našou najrozšírenejšou a najviac pestovanou odrodou Vitis vinifera.
Pôvod odrody: Pochádza pravdepodobne z francúzskej oblasti Champagne, avšak jeho pôvod nie je presne známy. Nie je príbuzný s „pravým“ Rizlingom Rýnskym. Dnes patrí medzi najrozšírenejšie odrody v celej vinohradníckej Európe. Na Slovensku jeho výsadba zaberá až 25 % plôch a najlepšie podmienky na pestovanie má na ílovito – hlinitých pôdach.
Charakteristika odrody: Ker má v mladosti bujný rast, neskôr stredný, výhonky sú vzpriamené, má stredne husté olistenie a je dostatočne odolný voči mrazom. Listy má stredne veľké, päťlaločnaté, ozubené. Strapec je stredne veľký, podlhovastý až valcovitý. Bobule sú guľaté, strednej veľkosti, žltozelené s čiernou bodkou na špičke. Rizling vlašský neskôr raší, zberovú zrelosť dosahuje neskoro, až v 2. dekáde októbra. Má dlhé vegetačné obdobie a preto sa mu najlepšie darí v najteplejších vinohradníckych rajónoch. Je to najspoľahlivejšia odroda, pretože už z muštu s cukornatosťou 15° NM sa dá pripraviť veľmi kvalitné víno. Odroda má veľkú ekologickú plasticitu a je náchylná na nedostatok horčíka. Naopak pôda s vysokým obsahom vápnika produkuje víno intenzívnej farebnosti, jemne korenisté, zanechávajúce hlboký dojem.
Charakteristika vína: Rizling vlašský je typické biele odrodové víno s vyrovnanou kvalitou. Má svetlozelenú až zelenožltú farbu s iskrou slnka. Víno charakterizuje svieža vôňa lipového medu a lúčnych kvetov, ktorá pripomína horké mandle alebo zelené jablká. Je plné citrusových aróm a v bukete sa objavujú aj príjemné ovocné vône. A toto všetko harmonicky dopĺňa všadeprítomná šťavnatá kyselinka. Chuť je príjemná, svieža a jemná. Typické kyselinky sú doplnené plne ovocnými tónmi a spolu vytvárajú veľmi harmonické víno, ktoré poteší každého milovníka vína. Možno povedať, že chuť je komplexná s dlhou dochuťou. Rizling vlašský si pre svoj vyšší obsah kyselín uchováva sviežu neutrálnu chuť a mladistvý dojem. Preto je vhodné na archiváciu. Akostné dosahuje najlepšiu fľašovú zrelosť v rozpätí 2 až 4 rokov, výberové vína s prívlastkom v rozpätí 4 až 12 rokov. Odporúčaná teplota na podávanie je 10 - 12° C.
Gastrokombinácia: Víno je vhodné ako aperitív a ako doplnok teplých aj studených predjedál a hlavných jedál z teľacieho mäsa i sladkovodných rýb. Odporúčame podávať aj k pečeným rybám, špecialitám z bravčového mäsa, k husacine a hydine na všetky spôsoby, zapekaným cestovinám, tvrdým dobre vyzretým syrom, ale aj k pikantným obloženým chlebíčkom, jemným paštétam, prípadne k fádnejším jedlám, kde je nutné povzbudiť chuť kyselinkou. Ako mladé víno je vhodné aj k zabíjačkovým špecialitám. Je vynikajúce na posedenie s priateľmi a na zahnanie smädu vo vínnom striku.