KISS Gábor - Code

Ročník 2013
27,10 €
KISS Gábor - Code
Alk. 14,0%
Obj. 0,75l

Maďarské suché červené víno, ktoré vyrába vinár "KISS Gábor"  vo vinohradníckej oblasti Villány.
 

100-percentný Cabernet franc, kvasené spontánne v nádržiach, dozrievalo v 500-litrových nových francúzkych a maďarských sudoch 14 mesiacov. Tmavá, hlboko purpurová farba. Jeho vôňa je hustá, prekypujúca a príťažlivá. Černice a čierne ríbezle, v pozadí s nádychom kakaa, vanilky a trochou sladkého korenia. Dúšok z neho je jemný, hodvábny, s chuťou mliečnej čokolády a maliny. Neodolateľne ovocné a aj likérové. Jeho príchuť je dlhá a veľmi jemná. Zrelý tanín, dobrá kyslosť. 3000 fliaš.

Dostupnosť: Áno
Doporučená doba archivácie:
Zloženie
100% Cabernet franc
Použitie v gastronómií
Ďaľšie víná od vinárstva KISS Gábor

Cabernet franc


      Mnoho štúdií dokazuje, že Cabernet franc je jedným z genetických rodičov odrody Cabernet Sauvignon (ďalšou je Sauvignon blanc). Rozdiely medzi franc a Sauvignon sú zjavné hlavne vtedy, keď sa obe odrody pestujú v tesnej blízkosti - franc má celkovo nižší obsah kyselín, obe odrody rodia zhruba rovnaké množstvá, franc však kvitne a dozrieva o niečo skôr. Vinohrady s Cabernet franc odolávajú tuhým zimám lepšie ako Sauvignon, sú však citlivejšie na jarné mrazy.

      Vína  z  tejto  odrody  majú  do  veľkej  miery  v  závislosti  od  vinohradníckych  praktík  ovocnejšie  a  niekedy  viac korenisté  chute ako vína z Cabernet Sauvignon. Farbou sú naopak svetlejšie a obsahujú menej tanínov. V chuti možno badať stopy po slivkách a fialkách. Cabernet Franc sa často používa ako druhá, prípadne tretia odroda pridávaná do kupáží (napr. Bordeaux, Meritage).

      Cabernet franc obsahuje menej trieslovín než caberbet sauvignon a predstavuje tretie modré hrozno oblasti Bordeaux. Má ovocnú chuť, ktorú môže dopĺňať zelená paprika, či aróma ríbezľových listov, akú má cabernet sauvignon z chladnejších oblastí. Cabernet franc je jednou z odrôd na výrobu najlepších červených vín z oblasti strednej Loiry. Svoj úspech má aj v severozápadnom Taliansku, kde sa z nej produkujú stredne plné, jemné vína s listovou príchuťou.                                    

Maďarsko:  Cabernet  Franc  v  Maďarsku  získal  pozornosť  do  konca  roku  1990,  kedy  sa  v  niektorých   vinohradníckych   oblastiach  pre  ich  klímu  a  výhodnejšie  podmienky  zdali  byť  optimálnejšie  pre  Cabernet  Sauvignon  pre  dosiahnutie jeho  plnej  zrelosti. Úspešné  príklady  z  odrôd  Villány  a  Szekszárd  ukazujú  veľký  potenciál,  niektorí medzinárodné  experti  vyhlásili, že Cabernet Franc " našiel  svoj  nový  domov   v  regióne  Villány ".  Maďarské  odrody  Cabernet  Franc  sú  zvyčajne  plné,  stredne  alebo   vysoko   trieslovité  vína  s  bohatou  vôňou  korenia,  modrých  kvetov   a  červené /  čierne  bobuľové  ovocie.  Tieto   vína   zvyčajne  podstúpia  dvanásť -  osemnásť mesačné  zrenie  v  nových  maďarských   dubových  sudoch.  Rovnako  ako  vo  Villányi  a  Szekszárde,  Cabernet  Franc  je  tiež  prítomný v Egeri a  - v menšej miere - v Južnom Balatone a Soprone.

Ostatné európske regióny: Mimo Francúzska a Talianska sú značné výsadby Cabernet Franc, avšak môžeme ich nájsť aj v Španielsku, Bulharsku, Slovinsku, Chorvátsku. Táto odroda hrozna nie je veľmi častá v Španielsku nachádza sa predovšetkým v Katalánsku.


 

Vynohradnícká oblasť
Villány
        Vinárska   oblasť   Villány    sa
KISS Gábor
          Spomedzi  mladých