HEIMANN - Viognier
Ročník 2014Maďarské suché biele víno, ktoré vyrába rodinné vinárstvo „HEIMANN“ vo vinohradníckej oblasti Szekszárd.
Čisté ovocie s bielou dužinou, hrušky, marhule, jablká. Vo väčšom dúšku pocítite bohatú, sladkú chuť. Výdatný, ohnivý viognier. Podľa nás doteraz najlepší.
Dostupnosť: Áno
Doporučená doba archivácie:
Zloženie
100% Viognier
Použitie v gastronómií
Príjemné, univerzálne víno k jedlu. Výborné ako aperitív, letné šaláty, ľahké predjedlá, ľahšie ryby.
Viognier
Viognier sa po dlhé obdobie pestoval v jeho pôvodnej oblasti Chateau Grillet a Condrie v údolí Ródano. Zvyčajne sa používa ako zmes s inými odrodami. Charakteristické pre neho sú malé bobule a strapce. Keďže je odrodou s veľmi nízkou produkciou ( úrodnosťou ), jeho strapce sú veľmi koncentrované a majú veľkú hodnotu. Jeho vlastnosti umožňujú vytvoriť vína s veľkou kvalitou , veľmi aromatické ( broskyňa, marhuľa ), ucelené a výrazné. Až do osemdesiatych rokov dvadsiateho storočia sa dala táto odroda nájsť len na svojom domovskom území - malej strmej ploche s terasami okolo Condrieu v oblasti severnej Rhôny. |
V súčasnosti existuje niekoľko lacnejších viognierov, hlavne v oblasti Languedocu, kde sa začali pestovať v deväťdesiatych rokoch. Condrieu a najlepšie viogniery z Austrálie a Kalifornie majú vysokú hladinu alkoholu, zmyselne voňajú po fréziách, pižme, broskyniach, marhuliach a ďumbieri. Vyznačujú sa mastnou, krémovou štruktúrou.
Vynohradnícká oblasť