GÜNZER ZOLTÁN - Cabernet franc
Ročník 2014Maďarské suché červené víno, ktoré vyrába vinohradníctvo "GÜNZER ZOLTÁN" vo vinohradníckej oblasti Villány.
Cabernet franc
Mnoho štúdií dokazuje, že Cabernet franc je jedným z genetických rodičov odrody Cabernet Sauvignon (ďalšou je Sauvignon blanc). Rozdiely medzi franc a Sauvignon sú zjavné hlavne vtedy, keď sa obe odrody pestujú v tesnej blízkosti - franc má celkovo nižší obsah kyselín, obe odrody rodia zhruba rovnaké množstvá, franc však kvitne a dozrieva o niečo skôr. Vinohrady s Cabernet franc odolávajú tuhým zimám lepšie ako Sauvignon, sú však citlivejšie na jarné mrazy.
Vína z tejto odrody majú do veľkej miery v závislosti od vinohradníckych praktík ovocnejšie a niekedy viac korenisté chute ako vína z Cabernet Sauvignon. Farbou sú naopak svetlejšie a obsahujú menej tanínov. V chuti možno badať stopy po slivkách a fialkách. Cabernet Franc sa často používa ako druhá, prípadne tretia odroda pridávaná do kupáží (napr. Bordeaux, Meritage).
Cabernet franc obsahuje menej trieslovín než caberbet sauvignon a predstavuje tretie modré hrozno oblasti Bordeaux. Má ovocnú chuť, ktorú môže dopĺňať zelená paprika, či aróma ríbezľových listov, akú má cabernet sauvignon z chladnejších oblastí. Cabernet franc je jednou z odrôd na výrobu najlepších červených vín z oblasti strednej Loiry. Svoj úspech má aj v severozápadnom Taliansku, kde sa z nej produkujú stredne plné, jemné vína s listovou príchuťou.
Maďarsko: Cabernet Franc v Maďarsku získal pozornosť do konca roku 1990, kedy sa v niektorých vinohradníckych oblastiach pre ich klímu a výhodnejšie podmienky zdali byť optimálnejšie pre Cabernet Sauvignon pre dosiahnutie jeho plnej zrelosti. Úspešné príklady z odrôd Villány a Szekszárd ukazujú veľký potenciál, niektorí medzinárodné experti vyhlásili, že Cabernet Franc " našiel svoj nový domov v regióne Villány ". Maďarské odrody Cabernet Franc sú zvyčajne plné, stredne alebo vysoko trieslovité vína s bohatou vôňou korenia, modrých kvetov a červené / čierne bobuľové ovocie. Tieto vína zvyčajne podstúpia dvanásť - osemnásť mesačné zrenie v nových maďarských dubových sudoch. Rovnako ako vo Villányi a Szekszárde, Cabernet Franc je tiež prítomný v Egeri a - v menšej miere - v Južnom Balatone a Soprone.
Ostatné európske regióny: Mimo Francúzska a Talianska sú značné výsadby Cabernet Franc, avšak môžeme ich nájsť aj v Španielsku, Bulharsku, Slovinsku, Chorvátsku. Táto odroda hrozna nie je veľmi častá v Španielsku nachádza sa predovšetkým v Katalánsku.